×

Bruidsfotografie tips: Dé 12 ultieme tips voor bruidsfotografie

AHHHH!!! De grote dag komt eraan. Ken je dat gevoel? Geen stress. Jorik Algra is here. Met meer dan 200 bruiloften achter de rug heb ik aardig wat ervaring opgedaan als bruidsfotograaf en als gast. Ik heb dus genoeg gezien, gehoord en geproefd. En die ervaring wil ik graag met je delen. Want ik zou het supertof vinden als ik jullie een stap dichter bij jullie perfecte huwelijksfoto’s breng.

Op deze pagina krijg je 12 bruikbare tips die je voor, op en na je bruiloft kunt gebruiken. En dit zijn geen basistips, maar dé tips voor super vette foto’s.

Heel kort wat over mijzelf

Fotografie heb ik met de paplepel ingegoten gekregen, mijn vader fotografeerde ontzettend veel. Jaren geleden begon ik met het fotograferen van portretten. Ik werd al snel enthousiast en wilde meer! Het bleek echt iets voor mij te zijn en het werd mijn passie. Daarnaast vind ik het onwijs leuk om met mensen te werken en bruidsfotografie sluit hier perfect op aan. Maar ik ben zeker niet meteen met bruidsfotografie begonnen, want dat is de meest onderschatte vorm van fotografie.

Een trouwfotograaf moet alles kunnen; onder druk, snel & spot-on met oog voor detail! Daarnaast vind ik het gewoon zo gaaf om de liefde vast te leggen, geweldige herinneringen te maken voor de bruidsparen. Van deze waardevolle toevoeging ben ik gaan houden! Ik heb meerdere workshops gedaan bij de beste van Nederland en ver daarbuiten.

Dit jaar mocht ik zelfs een aantal felbegeerde bruidsfoto awards winnen; Masters, Fearless en WPS. Een kroon op mijn werk als trouwfotograaf, dat hebben we natuurlijk even flink gevierd!

Tip 1: Een eerste kennismaking

Plan een kennismakingsgesprek met het bruidspaar in om te kijken of je een goede klik hebt. Want tja, wij als trouwfotograaf zijn toch wel de meest onbekende dag gasten die er op jullie bruiloft aanwezig zijn, maar dat hoeft absoluut niet zo te voelen! Wanneer je je op je gemak voelt bij de fotograaf geeft dit zoveel puurdere en echte foto’s. Lekker jezelf zijn en zeker op de mooiste dag van je leven! Onze ervaring is dat je bij een goede klik in de loop van de dag echt een beetje een band opbouwt met elkaar. En dát zie je in de trouwreportage terug.

Tip 2: Kies een fotografie stijl

Bedenk vooraf wat je allemaal belangrijk vindt en welke stijl bruidsfotografie bij het bruidspaar past. Daarbij is het budget wat ze uit willen geven ook niet onbelangrijk. Kijk goed naar wat van jou wordt verwacht als trouwfotograaf. Zowel qua budget als qua aantal foto’s die je moet maken en opleveren. En heb je al gedacht aan het trouwalbum, het aantal uren fotografie, of er 1 trouwfotograaf komt of neem je een second shooter mee? Bedenk dat het echt een investering is voor later…

Tip 3: Neem de tijd

Neem de tijd, tijd is echt de key! Zorg ervoor dat het bruidspaar ontspannen is. Maar dan niet per sé voor de fotoshoot zelf, maar op de dag zelf. Plan bijvoorbeeld een half uurtje voor de 1st look. Dus zodra de bruidegom de bruid komt bewonderen en ophalen, niet meteen haast in de auto, maar lekker even landen. Bewonderen en genieten van dit bijzondere eerste moment van hun trouwdag!

Tip 4: Supriseeeee, nee liever niet

Zorg ervoor dat er voor jou geen verrassingen zijn… Bloemen gooien, champagne chambreren, duiven, al dat soort super toffe dingen horen we graag vooraf. Wij moeten soms even een en ander voorbereiden voor een perfect shot, en hoe tof is het wanneer dat dan ook helemaal perfect gaat! Als ze bijvoorbeeld op de dansvloer bloemen willen gooien, dan is het handig wanneer wij even zorgen voor wat licht op de juiste plek. Dan heb je dát killershot van de bloemen, dat zijn zulke mooie momenten!

Tip 5: De beruchte groepsfoto

Eigenlijk maar 1 ding; houd het moment zo kort mogelijk. Bijna geen enkele dag gast zit erop te wachten een uur lang groepsfoto’s te maken, op een moment dat ze lekker kunnen borrelen en kletsen. En geloof ons maar, jullie zelf ook niet… Meestal vinden groepsfoto’s plaats op een moment dat er ook gezellig gekletst kan worden en daarom doen we de groepsfoto’s die echt moeten (zoals met oma, de ouders en de getuigen) altijd op een relatief snelle manier. De gekkigheid met vrienden en foute ooms & tantes doen we gewoon op een ander, later moment. Want absoluut, ze zijn wel waardevol!

Tip 6: Het Twilight-effect

Probeer in de planning van de bruiloft rekening te houden met het “golden hour” moment. In de zomer is dat het moment vlak na het diner. Wanneer het gaat schemeren is het licht zo mooi buiten, dan gaan we er even een half uurtje tussenuit voor een korte shoot met het bruidspaar. Zodat het fotoshoot moment zelf (wanneer ze daarvoor kiezen) korter gehouden kan worden.

Tip 7: Rekken en strekken met de planning

Aansluitend komen we bij tip 7, je kunt een shoot van 2,5 uur plannen, maar waarom je dagplanning niet een beetje uit elkaar trekken en de shoot relatief kort houden? Zo kun je tussendoor op de locatie en op de plekken waar er voor gekozen is te gaan trouwen een paar korte shoots te doen. Bij heel veel van mijn bruidsparen wordt dit als heel prettig ervaren. Ook geeft dit een enorme rust op de bruiloft zelf en hangt gevoelsmatig niet alles af van de fotoshoot. Het kan zijn dat we bijvoorbeeld voor een foto even wat moeten klaarzetten om iets met lampen te doen en die tussentijd kan het bruidspaar lekker bij hun gasten blijven.

Tip 8: Denk aan je maag

Het klinkt echt super logisch, maar mijn ervaring is dat het vaak vergeten wordt… Laat het bruidspaar iets te eten meenemen en laat ze veel drinken! Veel bruiden (ja echt waar) vergeten door de zenuwen in de ochtend te eten, en komen er tijdens de shoot achter dat ze toch trek hebben. Omdat dat toch echt vaak een rustmoment is. Ook de bruidegom heeft hier wel eens last van.

Tip 9: GSM = Getrouwd Sonder Mobiel

Probeer de bruiloft mobielloos te houden. (Je kunt er een tof bord bij maken “unplugged wedding”). Dat de gasten foto’s willen maken is natuurlijk heel normaal, maar er zijn heel vaak momenten (zoals bij de ceremonie) dat ik ongeveer 5 schermen in het middenpad in beeld heb bij het binnenkomen van de bruid… En dat is gewoon echt minder mooi. Tevens zien de gasten het bruidspaar via hun scherm, wat ook jammer is… De foto’s die ik maak kan het bruidspaar super fijn en makkelijk met gasten delen via de online gallery.

Tip 10: Mannen! Deze is voor jullie

Deze is vooral voor de mannen.. Houd hun zakken LEEG! Hun prachtige maatpak is echt mooier zonder telefoon- & zakdoekbulten… Ook in een borstzak zie je alles zitten.

Tip 11: The Hangover

Doe een after weddingshoot. Hoe leuk is het als het bruidspaar nog eens in hun mooie trouwkleding kunnen staan maar dit keer totaal stressloos. Dit is trouwens ook super tof om ergens in het buitenland te doen. Een ticket naar Italië of een andere mooie plek is niet duur, en een Airbnb overnachting is zo geregeld. Overleg met het bruidspaar en je kunt er vast iets moois van maken.

Tip 12: Wat als het regent op de dag van de bruiloft

Geen paniek.. in ieder geval, ik niet, want ook bij regen kun je een mooie shoot doen. En er is altijd ergens een manier om droog te blijven. Nee een wandeling door het bos of die mooie openplek die zit er niet in, maar onder een brug, een boeren schuur, een viaduct, een industrie terrein met vrachtwagen dockings… op dat soort plekken is het contrast met je omgeving geweldig en hiermee kun je dus prachtige foto’s maken… uiteindelijk is het bruidspaar waar het om draait en die stralen.

Ter afsluiting

Als je hier bent aangekomen betekent dat je mijn tips hebt doorgelezen. Super. Heb ik deze tips niet voor niks geschreven. Wist je dat ik ook een E-book voor bruidsparen heb geschreven? Klip op de knop hieronder om dit e-book te downloaden.

E-book downloaden

De Ultieme Gids voor de Perfecte Bruiloft

AHHHH!!! De grote dag komt eraan. Ken je dat gevoel? Geen stress. Jorik Algra is here. Met meer dan 200 bruiloften achter de rug heb ik aardig wat ervaring opgedaan als bruidsfotograaf en als gast. Ik heb dus genoeg gezien, gehoord en geproefd. En die ervaring wil ik graag met je delen. Want ik zou het supertof vinden als ik jullie een stap dichter bij jullie perfecte bruiloft breng.

In dit e-book krijg je 18 bruikbare tips die je voor, op en na je bruiloft kunt gebruiken. En dit zijn geen basistips, maar dé tips voor super vette foto’s en een fijnere flow van jullie trouwdag!

E-book downloaden

Een leuke impressie

Volg mij op Instagram

Van alles wat!

Bruidsfotografie is zoveel meer dan een paar plaatjes schieten… Je moet oog hebben voor detail; want we missen geen moment!

Je bent een stukje weddingplanner, ik denk graag mee met het bruidspaar. Je bent stylist; ik zie alle oneffenheden in positieve zin! Ook stel ik het bruidspaar graag op hun gemak en hoor regelmatig terug.

Kortom: genieten!!

Lees verder