fbpx Menu

De ultieme tips van mij als trouwfotograaf voor bruidsparen!

Tof dat jullie gaan trouwen, en dan opzoek naar een trouwfotograaf.

Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Er zijn veel pagina’s met tips over bruidsfotografie, die super nuttig zijn als je gaat trouwen. Met meestal en aantal basistips voor mooie trouwfoto’s, maar wij als trouwfotograaf hebben dé tips voor super vette trouwfoto’s én een fijnere flow van jullie trouwdag! Met inmiddels ruim 200 bruiloften achter de rug hebben we aardig wat ervaring opgedaan als bruidsfotograaf en die ervaring willen we graag met je delen.

Trouwfotograaf tips bruidsfotograaf

Heel kort wat over mijzelf.

Fotografie heb ik met de paplepel ingegoten gekregen, mijn vader fotografeerde ontzettend veel. Jaren geleden begon ik met het fotograferen van portretten. Ik werd al snel enthousiast en wilde meer! Het bleek echt iets voor mij te zijn en het werd mijn passie. Daarnaast vind ik het onwijs leuk om met mensen te werken en bruidsfotografie sluit hier perfect op aan. Maar ik ben zeker niet meteen met bruidsfotografie begonnen, want dat is de meest onderschatte vorm van fotografie.

Wij als trouwfotograaf moeten alles kunnen; onder druk, snel & spot-on met oog voor detail! Daarnaast vind ik het gewoon zo gaaf om de liefde vast te leggen, geweldige herinneringen te maken voor de bruidsparen. Van deze waardevolle toevoeging ben ik gaan houden!
Ik heb meerdere workshops gedaan bij de beste van Nederland en ver daarbuiten.

Dit jaar mocht ik zelfs een aantal felbegeerde bruidsfoto awards winnen; Masters, Fearless en WPS. Een kroon op mijn werk als trouwfotograaf, dat hebben we natuurlijk even flink gevierd!

awardwinning trouwfotograaf Ede

Gauw door naar de tips! 

Tip 1

Plan een kennismakingsgesprek met de bruidsfotograaf om te kijken of je een goede klik hebt. Want tja, wij als trouwfotograaf zijn toch wel de meest onbekende daggasten die er op jullie bruiloft aanwezig zijn, maar dat hoeft absoluut niet zo te voelen! Wanneer je je op je gemak voelt bij de fotograaf geeft dit zoveel puurdere en echte foto’s. Lekker jezelf zijn en zeker op de mooiste dag van je leven! Onze ervaring is dat je bij een goede klik in de loop van de dag echt een beetje een band opbouwt met elkaar. En dát zie je in de trouwreportage terug.

Tip 2

Bedenk vooraf wat je allemaal belangrijk vindt en welke stijl bruidsfotografie bij jullie past. Er zijn zoveel bruidsfotografen dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Daarbij is het budget wat je uit wilt geven ook niet onbelangrijk. Kijk goed naar wat je krijgt van de trouwfotograaf. Een goedkopere bruidsfotograaf betekent vaak ook dat je inlevert op het aantal foto’s, het trouwalbum, het aantal uren fotografie, of er 1 trouwfotograaf komt of dat hij/zij een second shooter mee neemt en vaak ook helaas de kwaliteit van de trouwreportage. Bedenk dat het echt een investering is voor later…

Tip 3

Natuurlijk geef je je draaiboek aan mij als trouwfotograaf. Maar doe ook dat telefoontje vlak voor de bruiloft wanneer je nog vragen hebt of iets in de planning wil doorgeven. Dat geeft rust en zekerheid. Ook kun je vooraf aan de bruiloft een loveshoot doen, heel fijn om te wennen aan de camera (& mij als trouwfotograaf) en natuurlijk tof als trouwkaart of “save the date”.

De grote dag 

Trouwfotograaf tips bruidsfotograaf

Tip 4

Neem de tijd, tijd is echt de key! Maar dan niet perse voor de fotoshoot zelf, maar op de dag zelf. Plan bijvoorbeeld een half uurtje voor je 1st look. Dus zodra de bruidegom je komt bewonderen en ophalen, niet meteen haast haast in de auto, maar lekker even landen. Elkaar diep in de ogen kijken, bewonderen en genieten van dit bijzondere eerste moment van jullie trouwdag!

Tip 5

Wij komen het liefst al in de ochtend, dan maken we mooie detail opnames van de trouwjurk die klaar hangt (of wij hangen hem op een mooie plek ergens in huis of buiten). Ook accessoires, make-up, je parfum, altijd mooi om het verhaal compleet te maken.
En we bepalen vast een goede plek voor de first look (voor als je natuurlijk zelf nog geen idee hebt). Maar bovenal natuurlijk vooral de voorbereidingen van de bruid en/of gom… Heerlijk dat getut in de ochtend!

Trouwfotograaf tips bruidsfotograaf

Tip 6

Zorg er voor dat er voor de trouwfotograaf geen verrassingen zijn… Bloemen gooien, champagne chambreren, duiven, al dat soort super toffe dingen horen we graag vooraf. Wij moeten soms even een en ander voorbereiden voor een perfect shot, en hoe tof is het wanneer dat dan ook helemaal perfect gaat! Als je bijvoorbeeld op de dansvloer je bloemen wilt gooien, dan is het handig wanneer wij even zorgen voor wat licht op de juiste plek. Dan heb je dát killershot van je bloemen, dat zijn zulke mooie momenten!

De groepsfoto’s

Tip 7

Eigenlijk maar 1 ding; houd het moment zo kort mogelijk. Bijna geen enkele daggast zit er op te wachten een uur lang groepsfoto’s te maken, op een moment dat ze lekker kunnen borrelen en kletsen. En geloof ons maar, jullie zelf ook niet… Meestal vinden groepsfoto’s plaats op een moment dat er ook gezellig gekletst kan worden en daarom doen we de groepsfoto’s die echt moeten (zoals met oma, de ouders en de getuigen) altijd op een relatief snelle manier. De gekkigheid met vrienden en foute ooms & tantes doen we gewoon op een ander, later moment. Want absoluut, ze zijn wel waardevol!

Trouwfotograaf tips bruidsfotograaf

Tip 8

Probeer in de planning van jullie bruiloft rekening te houden met het “golden hour” moment. In de zomer is dat het moment vlak na het diner. Wanneer het gaat schemeren is het licht zo mooi buiten, dan gaan we er even een half uurtje tussenuit voor een korte shoot met jullie tweetjes. Zodat jullie het fotoshoot moment zelf (wanneer je daarvoor kiest) korter kunnen houden.

Trouwfotograaf tips bruidsfotograaf

Tip 9

Aansluitend komen we bij tip 9, je kunt een shoot van 2,5 uur plannen, maar waarom je dagplanning niet een beetje uit elkaar trekken en de shoot relatief kort houden? Zo kun je tussendoor op de locatie en op de plekken waar je voor gekozen hebt te gaan trouwen een paar korte shoots te doen. Bij heel veel van mijn bruidsparen wordt dit als heel prettig ervaren. Ook geeft dit een enorme rust op de bruiloft zelf en hangt gevoelsmatig niet alles af van de fotoshoot. Het kan zijn dat we bijvoorbeeld voor een foto even wat moeten klaarzetten om iets met lampen te doen en die tussentijd kunnen jullie lekker bij je gasten blijven.

Trouwfotograaf tips bruidsfotograaf

Tip 10

Het klinkt echt super logisch, maar mijn ervaring is dat het vaak vergeten wordt… Neem iets te eten en te drinken mee! Veel bruiden (ja echt waar) vergeten door de zenuwen in de ochtend te eten, en komen er tijdens de shoot achter dat ze toch trek hebben. (omdat dat toch echt vaak een rustmoment is) Ook de bruidegom heeft hier wel eens last van.

Even tussendoor een VETTE retro trouwblog kijken … Ja? KLIK 

Tip 11

Ga je in de natuur trouwfoto’s maken? Houdt er dan rekening mee dat je misschien een stuk moet lopen. Dit gaat vaak niet fijn op je mooie hoge pumps… Dus neem lekkere gympen mee, je zult me dankbaar zijn. En bovendien ’s avonds lekker de voetjes van de vloer zonder blaren!

Trouwen in Veenendaal bruidsfotograaf

Tip 12

Probeer je bruiloft mobielloos te houden. ( Je kunt er een tof bord bij maken “unplugged wedding” )
Dat je gasten foto’s willen maken is natuurlijk heel normaal, maar er zijn heel vaak momenten (zoals bij de ceremonie) dat ik ongeveer 5 schermen in het middenpad in beeld heb bij het binnenkomen van de bruid… En dat is gewoon echt minder mooi. Tevens zien de gasten jullie via hun scherm, wat ook jammer is… De foto’s die ik maak kunnen jullie super fijn en makkelijk met jullie gasten delen via de online gallery.

Tip 13

Deze is vooral voor de mannen.. Houd je zakken LEEG! Je prachtige maatpak is echt mooier zonder telefoon- & zakdoekbulten… Ook in je borstzak zie je alles zitten.

Trouwfotograaf tips bruidsfotograaf

Etiketten

Tip 14

De corsage zit bij de mannen op het hart omhoog en bij de vrouwen op het hart omlaag.

Het onderste knoopje van je jasje mag open blijven, tevens moet iedere man de bruidegom volgen… Heeft hij het jasje open? Dan heeft iedereen dat.
Ook het onderste knoopje van je gilet mag open blijven, dit stamt uit de oudheid. Zo zat de landheer makkelijker op zijn paard (echt waar check wikipedia er maar op).

Bij het binnenlopen van de ceremonie zit of loopt de vrouw rechts, na de ceremonie mag de vrouw links zitten. (Vroeger moest de man met hand en tand zijn vrouw verdedigen, het sabel werd vaak links gedragen en iedereen was rechtshandig (of deed alsof, linkshandigheid was een teken van de duivel) en door van kant te wisselen had de bruidegom zijn rechterhand vrij om z’n vrouw te verdedigen tegen eventuele belagers bij het verlaten van de ceremonie. Je weet maar nooit hè… )

Zo zijn er nog wel een paar, maar over deze krijg ik de meeste vragen op een trouwdag.

Tip 15

Doe een after weddingshoot. Hoe leuk is het om nog eens in je mooie trouwkleding te staan maar dit keer totaal stressloos. Dit is trouwens ook super tof om ergens in het buitenland te doen. Een ticket naar Italië of een andere mooie plek is niet duur, en een rbnb overnachting is zo geregeld. Vraag naar de mogelijkheden, we kunnen er iets heel moois van maken!

Trouwfotograaf tips bruidsfotograaf

Nu heb je ongeveer 6 minuten zitten lezen misschien is het tijd om even lekker achteruit te gaan zitten om een paar mooie slideshows te bekijken!?

Enthousiast geworden en benieuwd of jullie datum nog vrij is?

Check beschikbaarheid

En onze BEST off van 2018 (geluid aan) 

Recente blogs